ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αρχαιολογικός Χώρος Παλαικάστρου
Ο μινωικός οικσμός, που ήκμασε κατά την διάρκεια της Υστερομινωικής περιόδου (1550-1220 π.Χ.), αποκαλύφθηκαν όμως και λείψανα της Πρωτομινωικής και Μεσομινωικής εποχής (3000-1550 π.Χ.), κυρίως νεκροταφεία, που περιλαμβάνουν καλά δομημένα “οστεοφυλάκια” αλλά και ερείπια αρκετά μεγάλων κατοικιών. Η κατοίκηση σταμάτησε την ίδια εποχή που ερημώθηκε η Ζάκρος (1450 π.Χ.). Μια ανακατάληψη σημειώθηκε κατά την Υστερομινωική ΙΙΙ περίοδο (1300-1200 π.Χ.). Η πόλη καταλάμβανε έκταση μεγαλύτερη από 50.000 τ.μ., ήταν ατείχιστη και πυκνοκατοικημένη.
Στα ΒΑ μιας από τις συνοικίες βρέθηκε το ιερό του Δικταίου Διός που ανήκε διοικητικά στην πόλη ΄Ιτανο. Η λατρεία σε αυτό ήταν συνεχής από τους Γεωμετρικούς χρόνους (8ος π.Χ. αιώνας) έως τη Ρωμαϊκή κατάκτηση. Φαίνεται πως το ιερό λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από φανατικούς Χριστιανούς στα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα.
Στην περιοχή Ρουσόλακκος, όπου βρίσκεται η μινωική πόλη, έγιναν συστηματικές ανασκαφικές έρευνες από τον Άγγλο αρχαιολόγο R. C. Bosanquet και συνεχίσθηκαν το 1906 από τον R.M. Dawkins, μέλη και οι δύο της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο καταστράφηκαν ορισμένες από τις συνοικίες που είχαν ανασκαφεί, ενώ πολλές καταστροφές προξένησε μηχανικός εκσκαφέας αργότερα. Στη χρονική περίοδο 1965-66 έγινε ανασκαφική έρευνα σε συνοικία της πόλης και στον γειτονικό λόφο Καστρί. Το 1986 άρχισαν ξανά ανασκαφικές εργασίες από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή, στο χώρο των παλαιών ανασκαφών και συνεχίζονται ως σήμερα.

Ευρωπαϊκό Και Παγκόσμιο Γεωπάρκο Της UNESCO
Η περιοχή της Σητείας έχει διατηρήσει μέχρι τώρα αναλλοίωτα τα βασικά στοιχεία του πολιτισμικού και φυσικού της περιβάλλοντος. Το ανατολικότερο άκρο της Κρήτης έχοντας επιπλέον ανέπαφα όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ορεινού και παράκτιου περιβάλλοντος στα οποία βασίστηκε η τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης, διατηρεί παράλληλα τις πανάρχαιες παραδόσεις και τον πολιτισμό της. Όλα αυτά τα στοιχεία συνδυάζονται αρμονικά μέσα από ένα ολιστικό σχέδιο αξιοποίησης και διατήρησης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης που ακούει στο όνομα Γεωπάρκο Σητείας.
Το γεωπάρκο καταλαμβάνει έκταση 517 τ.χ. και τα όρια του ξεκινούν από την περιοχή των Μέσα Μουλιανών και φτάνουν μέχρι το Κάβο Σίδερο και από τα Κρυά μέχρι και τον Ξερόκαμπο. Τα πανέμορφα παράκτια τοπία εναλλάσσονται με τα γραφικά και άγρια στοιχεία του ανάγλυφου της ορεινής ζώνης και με τα διαχρονικά έργα του ανθρώπου της Σητείας.
Το Γεωπάρκο Σητείας έχει δημιουργήσει με τη στήριξη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων μια σειρά υποδομών ενημέρωσης, πληροφόρησης και φιλοξενίας των επισκεπτών του. Ανάμεσα στις άλλες υποστηρικτικές του τουρισμού υποδομές που διαθέτει η περιοχή, ο επισκέπτης μπορεί σήμερα να περιηγηθεί σε ένα δίκτυο 20 πεζοπορικών και άλλων γεω-διαδρομών, να φιλοξενηθεί και να απολαύσει τον πλούτο των σπηλαίων στο Σπηλαιολογικό Κέντρο του Καρυδίου, να επισκεφτεί το τοπικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Επάνω Ζάκρο και να θαυμάσει τη σπάνια γεωλογία της περιοχής. Πληροφοριακές και κατευθυντήριες πινακίδες ενημερώνουν τον επισκέπτη για τα αξιοθέατα και τις διαδρομές του Πάρκου, ενώ μια μεγάλη ποικιλία ενημερωτικών εκδόσεων είναι διαθέσιμη από τα κέντρα πληροφόρησης της περιοχής.
Βασική πύλη ενημέρωσης και εισόδου του Γεωπάρκου αποτελεί η διαδικτυακή σελίδα www.sitia-geopark.gr που φιλοξενεί πλήθος πληροφοριών, όλες τις εκδόσεις και τα νέα του Πάρκου, καθώς και διαδραστικούς χάρτες με τους γεώτοπους και τις γεωδιαδρομές που έχουν αναπτυχθεί.

Γεωπάρκο Σητείας 4
toplou

Μονή Τοπλού

Η μονή Τοπλού είναι ένα ξακουστό μοναστήρι στην ανατολική πλευρά της Κρήτης και βρίσκεται 10χλμ ανατολικά της Σητείας και 6χλμ βόρεια του Παλαικάστρου της επαρχίας Σητείας. Η αρχική ονομασία της μονής είναι «Παναγία η Ακρωτηριανή» όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα και σφραγίδες του 15ου ή του 16ου αιώνα. Με την ονομασία «Τοπλού» αναφέρεται πρώτη φορά σε τουρκικό έγγραφο του 1673. Για την προέλευση του ονόματος της μονής Τοπλού έχουν ειπωθεί πολλές εκδοχές με πιο επικρατέστερη την άποψη ότι προέρχεται από την τουρκική λέξη Τοπ (= κανόνι) εξαιτίας ενός μικρού κανονιού που υπήρχε εκεί από την περίοδο της Ενετοκρατίας και το οποίο όχι μόνο προφύλασσε τη μονή από τους πειρατές αλλά και ειδοποιούσε τα γύρω χωριά εάν διέτρεχε κίνδυνο. Η πιο αληθοφανής όμως εκδοχή από τις υπόλοιπες είναι ότι προέρχεται από τη συγκοπή της λέξης πλού(σιο) καθώς το μοναστήρι διέθετε και διαθέτει ακόμα και σήμερα τεράστια ακίνητη περιουσία (κτήματα, αμπελώνες, ελαιώνες). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα όταν αναφέρονται στη μονή την προσφωνούν με το όνομα «Το Μεγάλο Μοναστήρι».

Βάι

Το Φοινικόδασος του Βάι βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Κρήτης 20 χλμ. από τη Σητεία. Είναι ένα ειδυλλιακό, εξωτικό μέρος, μια περιοχή φυσικού κάλλους. Έχει έκταση 200 στρεμμάτων και εκτείνεται σε όλο το μήκος και πλάτος μικρής κοιλάδας που καταλήγει σε αμμουδερή παραλία και θάλασσα με γαλαζοπράσινα νερά. Πολλοί θρύλοι υπάρχουν για την προέλευση του. Λέγεται ότι το δημιούργησαν Φοίνικες που κατά μια δοξασία αποίκισαν πρώτοι την Ίτανο ενώ κατά άλλες εκδοχές δημιουργήθηκε από κουκούτσια Χουρμάδων που έτρωγαν Αιγύπτιοι στρατιώτες, ή Σαρακηνοί πειρατές ή επιδρομείς. Όποιος και αν είναι ο λόγος εμφάνισης του Φοινικοδάσους Βάι, το βέβαιο είναι ότι η ανάπτυξη και η διατήρηση του οφείλεται στο ξηροθερμικό κλίμα και το υπόγειο νερό της κοιλάδας. Η ονομασία του προέρχεται από την τοπική διάλεκτο σύμφωνα με την οποία οι φοίνικες λέγονται Βαγιές ή Βάγια – Βάι. Αποτελείται από αυτοφυείς φοίνικες του Θεοφράστου (Phoenix Theofrasti) και είναι το μοναδικό φοινικόδασος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε μέγεθος και σε ομορφιά. Η Μοναδικότητα του είναι και ο λόγος που έχει χαρακτηριστεί ένα από τα 19 Αισθητικά Δάση της Ελλάδας και που το 1973 εντάχθηκε στην κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών.

βαι
χοχλακιές

Πεζοπορία στο φαράγγι των Χοχλακίων

Μικρό και εύκολα βατό σε όλες τις συνθήκες και περιόδους φαράγγι, ξεκινάει από το χωριό Χοχλακιές και καταλήγει στον υπέροχο όρμο Καρούμπες.
Για την είσοδο του φαραγγιού περνάτε μέσα από το χωριό Χοχλακιές και ακολουθείτε ένα πολύ στενό δρομάκι που οδηγεί σε μια εκκλησία. Εκεί έχει χώρο για να αφήσετε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σας και να αρχίσετε την πεζοπορία. Το φαράγγι έχει μήκος περίπου 3 χλμ και η διαδρομή έχει διάρκεια 1,5 ώρα. Έχει αρκετή δυσκολία κυρίως γιατί οι πέτρες που έχει είναι μεγάλες. Μέσα στο φαράγγι υπάρχει ρυάκι, παράλληλα με το μονοπάτι, το οποίο είναι γεμάτο νερό τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Η θέα που θα αντικρίσετε καθ’ όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας, θα σας καθηλώσει με απόκρημνους και ψηλούς βράχους να σας κυκλώνουν δεξιά κι αριστερά και όμορφα αλλά λιγοστά δέντρα που έχουν φυτρώσει κυριολεκτικά μέσα στα βράχια. Κάποια από αυτά, ύστερα από πιθανές κατολισθήσεις, κρέμονται στον αέρα και κρατιούνται μονάχα από κάποιες ρίζες τους στα βράχια! Στο τέλος της διαδρομής υπάρχει η καταγάλανη και παρθένα παραλία Καρούμες. Κρυστάλλινα νερά, ψιλό χαλικάκι, απίστευτο τοπίο! Η τέλεια ανταμοιβή ύστερα από την πεζοπορία. Στην παραλία Καρούμες μπορεί κανείς να ψαρέψει, να κατασκηνώσει και περάσει ώρες ξεκούρασης και απομόνωσης. Εκεί θα συναντήσετε και πηγές με γλυκό νερό. Πριν περάσετε το φαράγγι θυμηθείτε να εφοδιαστείτε με νερό και πρόχειρο φαγητό και να πάρετε μαζί σας τα άκρως απαραίτητα για να μη σηκώνετε πολύ βάρος στη διαδρομή. Το τοπίο θα σας κερδίσει!

Λαογραφικό Μουσείο Παλαικάστρου

Εκθέματα: σπάνια είδη λαϊκής τέχνης, αντικείμενα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι παλαιότερες γενιές επί τουρκοκρατίας μέχρι το 1960
▶ Επικοινωνία: (GR)6987414206 // (GR)6938350906 // (GR)6979091887 // (GR)6937381446 // polit.sillogos.itanos@hotmail.com
▶ Ωράριο λειτουργίας: (Ιούνιος – Οκτώβριος) Τρίτη – Παρασκευή 09:30 –14:30// 18:00–20:00 , Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 13:00//18:00 – 20:00 (Δευτέρα Κλειστά)
▶ Εισιτήριο: Γενική Είσοδος 2,00 €

Γλέντια στα Χωριά της Σητείας!

Ξακουστά τα γλέντια των Σητειακών χωριών. Μια ευκαιρία να πιούμε “μια”, να σμίξουν οι παρέες και οι φίλοι, να βιώσουν οι επισκέπτες στιγμές αυθεντικές, συλλογικά, γίνοντας «ένα» μαζί με τους ντόπιους. Τα πανηγύρια των χωριών της Σητείας μοιάζουν σαν να μην έχουν χάσει τίποτα από την “αίγλη” του παρελθόντος. Παραμένουν το ίδιο αυθεντικά, ζωντανά, γεμάτα από την ψυχή του Σητειακού και το γνήσιο “έρωτα’’ του για την παράδοση. Ο παλμός, το κέφι, το μεράκι, τα παραδοσιακά μεζεδάκια, κατατάσσουν τα πανηγύρια των χωριών της Σητείας, στα πιο αυθεντικά και αγαπητά της Κρήτης.
Αναλυτικό πρόγραμμα γλεντιών των χωριών της Σητείας για το καλοκαίρι του 2024:

https://drive.google.com/file/d/1CueIJLOwWV1tpxWwCVI813qVo6OxD_aN/view