Αρχαιολογικός Χώρος Παλαικάστρου
Ο μινωικός οικσμός, που ήκμασε κατά την διάρκεια της Υστερομινωικής περιόδου (1550-1220 π.Χ.), αποκαλύφθηκαν όμως και λείψανα της Πρωτομινωικής και Μεσομινωικής εποχής (3000-1550 π.Χ.), κυρίως νεκροταφεία, που περιλαμβάνουν καλά δομημένα “οστεοφυλάκια” αλλά και ερείπια αρκετά μεγάλων κατοικιών. Η κατοίκηση σταμάτησε την ίδια εποχή που ερημώθηκε η Ζάκρος (1450 π.Χ.). Μια ανακατάληψη σημειώθηκε κατά την Υστερομινωική ΙΙΙ περίοδο (1300-1200 π.Χ.). Η πόλη καταλάμβανε έκταση μεγαλύτερη από 50.000 τ.μ., ήταν ατείχιστη και πυκνοκατοικημένη.
Στα ΒΑ μιας από τις συνοικίες βρέθηκε το ιερό του Δικταίου Διός που ανήκε διοικητικά στην πόλη ΄Ιτανο. Η λατρεία σε αυτό ήταν συνεχής από τους Γεωμετρικούς χρόνους (8ος π.Χ. αιώνας) έως τη Ρωμαϊκή κατάκτηση. Φαίνεται πως το ιερό λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από φανατικούς Χριστιανούς στα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα.
Στην περιοχή Ρουσόλακκος, όπου βρίσκεται η μινωική πόλη, έγιναν συστηματικές ανασκαφικές έρευνες από τον Άγγλο αρχαιολόγο R. C. Bosanquet και συνεχίσθηκαν το 1906 από τον R.M. Dawkins, μέλη και οι δύο της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο καταστράφηκαν ορισμένες από τις συνοικίες που είχαν ανασκαφεί, ενώ πολλές καταστροφές προξένησε μηχανικός εκσκαφέας αργότερα. Στη χρονική περίοδο 1965-66 έγινε ανασκαφική έρευνα σε συνοικία της πόλης και στον γειτονικό λόφο Καστρί. Το 1986 άρχισαν ξανά ανασκαφικές εργασίες από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή, στο χώρο των παλαιών ανασκαφών και συνεχίζονται ως σήμερα.
Ευρωπαϊκό Και Παγκόσμιο Γεωπάρκο Της UNESCO
Η περιοχή της Σητείας έχει διατηρήσει μέχρι τώρα αναλλοίωτα τα βασικά στοιχεία του πολιτισμικού και φυσικού της περιβάλλοντος. Το ανατολικότερο άκρο της Κρήτης έχοντας επιπλέον ανέπαφα όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ορεινού και παράκτιου περιβάλλοντος στα οποία βασίστηκε η τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης, διατηρεί παράλληλα τις πανάρχαιες παραδόσεις και τον πολιτισμό της. Όλα αυτά τα στοιχεία συνδυάζονται αρμονικά μέσα από ένα ολιστικό σχέδιο αξιοποίησης και διατήρησης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης που ακούει στο όνομα Γεωπάρκο Σητείας.
Το γεωπάρκο καταλαμβάνει έκταση 517 τ.χ. και τα όρια του ξεκινούν από την περιοχή των Μέσα Μουλιανών και φτάνουν μέχρι το Κάβο Σίδερο και από τα Κρυά μέχρι και τον Ξερόκαμπο. Τα πανέμορφα παράκτια τοπία εναλλάσσονται με τα γραφικά και άγρια στοιχεία του ανάγλυφου της ορεινής ζώνης και με τα διαχρονικά έργα του ανθρώπου της Σητείας.
Το Γεωπάρκο Σητείας έχει δημιουργήσει με τη στήριξη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων μια σειρά υποδομών ενημέρωσης, πληροφόρησης και φιλοξενίας των επισκεπτών του. Ανάμεσα στις άλλες υποστηρικτικές του τουρισμού υποδομές που διαθέτει η περιοχή, ο επισκέπτης μπορεί σήμερα να περιηγηθεί σε ένα δίκτυο 20 πεζοπορικών και άλλων γεω-διαδρομών, να φιλοξενηθεί και να απολαύσει τον πλούτο των σπηλαίων στο Σπηλαιολογικό Κέντρο του Καρυδίου, να επισκεφτεί το τοπικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Επάνω Ζάκρο και να θαυμάσει τη σπάνια γεωλογία της περιοχής. Πληροφοριακές και κατευθυντήριες πινακίδες ενημερώνουν τον επισκέπτη για τα αξιοθέατα και τις διαδρομές του Πάρκου, ενώ μια μεγάλη ποικιλία ενημερωτικών εκδόσεων είναι διαθέσιμη από τα κέντρα πληροφόρησης της περιοχής.
Βασική πύλη ενημέρωσης και εισόδου του Γεωπάρκου αποτελεί η διαδικτυακή σελίδα www.sitia-geopark.gr που φιλοξενεί πλήθος πληροφοριών, όλες τις εκδόσεις και τα νέα του Πάρκου, καθώς και διαδραστικούς χάρτες με τους γεώτοπους και τις γεωδιαδρομές που έχουν αναπτυχθεί.